Детоксикация на организма

Какво представлява, защо, какви са ползите и полезни съвети

Какво е детоксикация?

Организмът ни постоянно се опитва да поддържа баланс за отделните органи и системи. При постъпване на всякакви токсини – химикали, пестициди и инсектициди, тежки метали, консерванти, оцветители, подобрители и други, този баланс се нарушава и органите и системите ни започват да се претоварват, за да върне обратно баланса, тялото ни се опитва да изхвърли натрупаните токсини и този процес на тялото се нарича детоксикация. В днешно време в тялото ни попадат много токсини, които са резултат от замърсения въздух и вода, консумацията на алкохол и наркотици, вредната храна, заседналия начин на живот и много други фактори. За тялото ни е трудно да се справи с толкова много токсини и за това от нас зависи до колко можем да му помогнем.

Какви са симтомите и кога да започнем.

В резултат на постъпването на прекалено много токсини се появяват симтоми като: замаяност, кожни проблеми, гадене, подут корем, хормонален дисбалан, хронична умора и други. Спрямо индивидуалното Ви състояние може да започнете с краткосрочен или дългосрочен детокс, а защо не и двата метода.
Краткосрочния детокс е по-скоро метод за пречистване на организма, а дългосрочния детокс е начин на живот, който може да следвате с цел минимизиране на вредното влияние на околната среда и токсините в организма. Вие сами ще прецените, кой от двата метода е по-подходящ за вас самите.

Краткосрочни детокс практики

 1. Плодов детокс – в интернет ще видите доста информация за продължителността на плодовия детокс, но според нас средната, препоръчителна продължително е около 7 дни.
  През това време Вие трябва да наблегнете на плодовете и те да се превърнат в основната ви храна за деня. Препоръчително е да изберете цитрусови плодове или грозде, също може да ги комбинирате. НЕ ТРЯБВА ДА ГЛАДУВАТЕ!
 2. Детокс с течности – за този детокс метод е препоръчтелно да наблягате на вода, чай, сок(плодови и зеленчукови) и протеинови шейкове. Този детокс е много подходяща подготовка за диета, но ако искате да отслабнете е добре да промените хранителните си навици, а не да разчитате на него. Средната продължителност на тази практика е между 3-7 дни.

Дългосрочни детокс практики

Тук ще Ви представим няколко съвета, които ще помогнат за намаляване на токсините в организма и по-лесната естествена детоксикация.

 1. Пийте достатъчно вода. Водата изгражда всичките ни клетки, което я прави жизненоважна за всеки човек. Възрастен човек трябва да приема средно около 35мл/кг вода всеки ден.
 2. Яжте биологично отглеждани продукти. Конвенционалните продукти се отглеждат с химически торове и синтетични инсектициди, а био продуктите с естесвени торове и пестициди. Органичните продукти имат по-малко вредни антибиотици, лекарства и хормони.
 3. Избягвайте захарта. Повишеното консумиране на захар ще вдигне нивата на кръвната ви захар, което е предпоставка за сърдечно-съдови заболявания, диабет и някои видове рак.
 4. Ограничете приема на алкохол. Алкохолат е предпоставка за множество заболявания на черния дроб и някои видове рак. Позволявайте си една чаша вино или бира.
 5. Ограничете излагането на вредни токсини от въздуха. Въглеродният оксид, радон и азбест са част от вредните вещества, които могат да бъдат намерени в нашите домове. Излизайте по-често извън големите градове. Разхждайте се сред природата, където въздухат е значително по-чист.
 6. Спортувайте. Много хора забравят, че кожата е отделителен орган и когато спортуваме ние се потим и изхвърляме вредни токсини, също може да посещавате сауна, ако имате възможност и нямате сърдечни проблеми.
 7. Не прекалявайте. Опитайте се да поставите основите на здравословни навици, а не да промените организма си за ден. Не натоварвайте тялото си с бързи промени, защото в повечето случаи са неуспешни и са предпоставка за множество проблеми.
 8. Живейте спокойно. Опитайте се да се отървете от недоволство, гняв, тъга и други негативни чувства, това ще помогне в прожеса на детоксикация. Мислете за позитивни неща и се фокусирайте върху развитието на духовния ви мир.

Ползи от детоксикацията

Ползите от пречистването на организма са много, най-важното е че това са доказани методи от дълбока древност и няма да навредят на организма ви ако ги изпълнявате правилно. За да сте по-сигурни в себе си може да се консултирате с лекар, който да ви даде съвети и да изготви индивидуална програма, спрямо вашите нужди.

Ето и няколко от ползите, които споделят хората:

 • Прилив на енергия
 • Добра практика при отслабване
 • Засилва имунната система
 • Кожата става по-силна и еластична
 • Помага за премахването на вредните хранителни навици
 • Подпомага мозъчната дейност
 • Ползи срещу стареенето
 • По-здрава коса


Пожелаваме ви успех с пречистването на организма и подобряване на здравословното ви състояние.


Съветите в статията ни са с информационна цел и в никакъв случай не трябва да се приемат като медицински.